Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

   Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw
    Wydział Rolniczo-Ekonomiczny  
    Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Godło Polski

 

Pracownicy Katedry Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw prowadzą zajęcia dydaktyczne z zakresu zarządzania, organizacji produkcji, marketingu, finansów, zarządzania projektami, przedsiębiorczości i komunikacji biznesowej, w tym także dotyczące zarządzania wiedzą i zasobami ludzkimi. Celem jest przekazanie kompleksowej wiedzy z zakresu zarządzania i ekonomii, reguł zarządzania organizacjami i funkcji kierowniczych, a także funkcjonowania sfery agrobiznesu i jego uczestników.

Przekazywana wiedza dotyczy gospodarki żywnościowej i struktury agrobiznesu, a także funkcjonowania łańcucha żywnościowego i metod marketingu, zwłaszcza w zakresie produktów rolno-spożywczych. Z punktu widzenia kształcenia kadr w sektorze agrobiznesu, niezbędne jest dostarczenie studentom wiedzy z zakresu podstawowych praw i zależności zachodzących w teorii zachowania konsumenta oraz procesów przebiegających w łańcuchu żywnościowym. Oprócz szerokiej wiedzy z zakresu nauk o organizacji, zarządzaniu, pracownicy prowadzą zajęcia obejmujące zagadnienia przedsiębiorczości i zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, w tym zrównoważonego zarządzania przedsiębiorstwami.


 

Koło naukowe „Laboratorium przedsiębiorczości”

Na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym działa Koło Naukowe Ekonomistów, w ramach którego w 2017 roku uruchomiono działalność nowej Sekcji: Laboratorium Przedsiębiorczości. Opiekunem sekcji jest dr Justyna Pijanowska z Katedry Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw (justyna.pijanowska@urk.edu.pl). W ramach działalności Sekcji prowadzone są badania naukowe dotyczące funkcjonowania mikro i małych przedsiębiorstw, e-commerce, strategii marketingowych, przedsiębiorczości studenckiej (start-up) i wiele innych. Członkowie Koła Naukowego prezentują wyniki swoich badań na Sesjach Kół Naukowych i Konferencjach.

e-mail: kne.wre@urk.edu.pl 
www: https://wre.urk.edu.pl/index/site/4828

Zapraszamy na profil Koła Naukowego Ekonomistów na Facebooku: https://www.facebook.com/groups/138160776652018/ 

MS Teams: „Koło Naukowe Ekonomistów na WR-E UR”, link do zespołu: https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a0f68b23144a54467967144da9dfc103a%40thread.tacv2/conversations?groupId=139e928d-232f-48be-b114-05fd7f3c0a0b&tenantId=128fe9d3-f95e-4a5f-8391-f1c6365e7278

 


 

Prace dyplomowe

W Katedrze Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw prowadzone są prace dyplomowe z tematyki związanej z zarządzaniem w sektorze agrobiznesu, w tym m.in. ekonomiki produkcji rolniczej, marketingu produktów rolnych, finansów jednostek samorządowych, komunikacji biznesowej, bakowości, a także przedsiębiorczości rolniczej i pozarolniczej.

Przykładowe zakresy tematyczne:

  • Prof. dr hab. inż. Janusz Żmija: Ekonomika produkcji rolniczej, Marketing produktów rono-spożywczych,
  • Dr hab. inż. Andrzej Krasnodębski, prof. UR: Planowanie organizacji i finansowania przedsiębiorstw,
  • Dr hab. inż. Katarzyna Utnik-Banaś, prof. UR: Ekonomika produkcji rolniczej, Ekonomika jakości bioproduktów;
  • Dr hab. inż. Marta Domagalska-Grędys: Współpraca w gospodarce, Sieci relacji między podmiotami rynkowymi, Ekonomia konfliktu;
  • Dr hab. inż. Jerzy Cieślik: Efekty produkcyjno-ekonomiczne gospodarstw rolnych utrzymujących zwierzęta ras rodzimych, Sytuacja ekonomiczna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, Możliwości sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w krótkich kanałach dystrybucji;
  • Dr inż. Renata Matysik-Pejas: Zachowania konsumentów na rynku produktów żywnościowych (np. mleczarskich, itp.), Nowe zjawiska i tendencje w zachowaniach konsumentów (np. etnocentryzm konsumencki, presumpcja, zakup żywności lokalnej, itp.).
  • Dr inż. Łukasz Satoła: Finanse jednostek samorządu terytorialnego, Usługi użyteczności publicznej, Gospodarka komunalna;
  • Dr inż. Monika Szafrańska: Marketing bankowy, System bankowy, Wiedza ekonomiczna;
  • Dr inż. Marta Czekaj: Wzorce konsumpcji żywności;
  • Dr Justyna Pijanowska: Rynek ziemi rolnej w UE oraz w Polsce, Rolnik a przedsiębiorca, Sukcesja jednoosobowej działalności gospodarczej, Ustawodawstwo dotyczące alternatywnych źródeł dochodów rodzin rolniczych (agroturystyka, rolniczy handel detaliczny, odnawialne źródła energii), Rolnictwo ekologiczne;
  • Dr Arkadiusz Niedziółka: Turystyka wiejska, Agroturystyka, Usługi turystyczno-rekreacyjne na obszarach wiejskich;
  • Dr inż. Małgorzata Bogusz: Innowacje w turystyce wiejskiej i agroturystyce, Sieciowanie produktów turystyki wiejskiej, Dochodowość gospodarstw agroturystycznych, Turystyka zrównoważona;
  • Dr Barbara Kiełbasa: Funkcje zarządzania a komunikacja, Procesy zarządzania wiedzą i informacją w przedsiębiorstwie sektora agrobiznesu, Komunikacja zewnętrzna i wewnętrzna, Komunikacja marketingowa w firmie, Narzędzia i metody analizy strategicznej i planowania na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa;
  • Dr inż. Marcin Kopyra: Ekonomika produkcji zwierzęcej, Marketing produktów pochodzenia zwierzęcego, Ekonomika produkcji pasz, Alternatywne źródła dochodu w rolnictwie,